Aktif Yaşayan Ofis Modelleri2018-10-02T02:21:08+00:00

Project Description

Aktif Yaşayan Ofis Modelleri

Aktif Yaşam Derneği olarak, gündelik zamanımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz iş yerlerinin, fiziksel aktivite ihtiyacımızı karşılayacak şekilde yeniden düşünüldüğü ve dönüştürüldüğü bir modeli hayata geçirmek üzere “AKTİF YAŞAYAN OFİSLER” konseptini oluşturduk.

Mekânsal ve sosyal dönüşümlerle ofis yaşamını hareketlendirmek ve  aktif bir ofis kültürü oluşturmak mümkün. Aktif Yaşam Derneği olarak, ofisin kültürüne uygun mekânsal ve sosyal dönüşüm modelleri tasarlıyor ve uyguluyoruz.

Gündelik yaşamımızın önemli bir kısmını iş yerinde geçiriyoruz. Bu saatlere işe gitmek için hazırlanma ve ulaşım için harcadığımız süreyi de eklersek aslında emekliliğe kadar geçen dönemde zamanımızı büyük ölçüde iş için harcıyoruz. Kimimiz iş gereği bütün gün doküman okuyor, kimimiz de öğle araları da dâhil masanın başından ayrılmıyoruz. Bir başka deyişle, günlük zamanımızın büyük bölümünü hareketsiz geçiriyoruz.

Oysa her insanın sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için fiziksel aktiviteye ihtiyacı var. Fiziksel aktivite; kalp-damar hastalıkları, Tip2 diyabet, depresyon, kanser, prostat ve kolon kanseri gibi onlarca ciddi hastalığın önlenmesinde etkin rol oynuyor.

Kişilerin bu gereksinimi fark etmeleri, gündelik hayatlarını kendi imkân ve istekleri doğrultusunda hareketlendirmeleri gerekiyor.

  • Ölçme-Değerlendirme ve Projelendirme: Ofise özgü modelleri geliştirmeden evvel, ofis çalışanlarının fiziksel aktivite seviyesini ölçmek, fiziksel aktivite durumlarını gösteren karneler vermek ve bireysel yol haritalarını çizmek üzere bir ölçme-değerlendirme çalışması yapıyoruz. Aktif Yaşam, fitness, spor sağlığı ve beslenme uzmanlarımızla çalışma alanlarını ziyaret ediyoruz, çalışma alanlarının fiziksel koşullarını inceliyoruz, çalışanların iş saatleri ve boş zamanlarındaki genel eğilimleri ile ilgili röportajlar yapıyor, çalışanların ofisi kullanma alanlarını analiz ediyor ve çıktıları ülke ve dünya genelindeki verilerle yorumluyoruz. İkinci aşama olarak çalışanların fiziksel aktivite seviyelerini ölçüyoruz, karneler veriyoruz ve kişisel yol haritalarını oluşturuyoruz. Çalışanlar Beden Kitle İndeksi (BMI), Performans (maxVo2), esneklik, denge, kuvvet ve el-kol-göz koordinasyonlarını ölçen cihazlarla ölçümlere katılıyor. Ölçümler sonucunda çalışanlara fiziksel aktivite durumlarını anlatan karneler ve nasıl daha aktif olabilecekleri ile ilgili ipuçları veriliyor. Ölçümlerini tamamlayan çalışanların karneleri, konusunda uzman bir danışman tarafından yorumlanıyor. Aktif Yaşam Uzmanı, çalışanlara daha aktif bir yaşam için kişisel bir fiziksel aktivite programı öneriyor.
  • Mekânsal Dönüşüm Uygulamaları: Ofis içerisindeki mevcut fiziksel aktivite fırsatlarının vurgulandığı ve yeni fırsatların yaratıldığı modeller geliştiriyoruz. Mekânsal dönüşüm uygulamaları, bina içi yürüyüş imkânı veren işaretlemeler, aktif yaşam fırsatlarına dikkat çeken merdiven ve asansör sinyalleri, bina içi ve çevresindeki aktif yaşam fırsatlarını ve rotaları gösteren haritalar, bisiklet park yerleri, kuvvet ve denge becerilerini geliştiren pedallı masalar, masa başı egzersiz yapmaya imkân tanıyan ve dayanıklılık, kuvvet becerilerini geliştiren portatif pedallar, kuvvet ve dayanıklılık becerilerini geliştiren kapı barfixleri, pilates oturma topları, çalışma masalarına monte edilebilir esneklik bantları, duvarlara veya yere monte edilebilir esneklik istasyonları gibi bir dizi uygulamayı içeriyor.

 

  • Sosyal Dönüşüm: Mekânsal dönüşüm uygulamalarının kullanım sıklığını arttırmak, ofisteki aktif yaşam kültürünün bir gündelik yaşam alışkanlığı haline gelmesini sağlamak adına, sosyal etkinliklerle desteklemek gerekir. Bu amaçla, fiziksel aktivite, iş yaşamında hareket, çocuklarla fiziksel aktivite, evde fiziksel aktivite gibi konularla ilgili çalışanlara yönelik seminerle düzenliyor, ofis içi sportif etkinlik kulüpleri kuruyor, çalışanlar için hafta sonu hareket içeren etkinlikler düzenliyoruz.