Dünya İçin Hareket Et2020-07-23T13:16:13+00:00

Project Description

Dünya İçin Hareket Et

Dünya İçin Hareket Et Projesi, daha hareketli bir yaşam tarzının insan sağlığı açısından yarattığı değerin iklim krizi açısından dünyanın bağışıklığı için de yaratılabileceğine dikkat çekmek amacıyla Axa Sigorta, WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Aktif Yaşam Derneği iş birliğinde 2020 yılında hayata geçirildi.
ADHOC ve İstanbulON İTÜ Kentsel Hareketlilik Laboratuvarı tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye çapında hareket, sağlık ve iklim değişikliği konusunda mevcut durum ve algıyı ölçen araştırmayı temel alan projemiz, iki noktada değer yaratmaya odaklanıyor:

  • Karbon ayak izimizi azaltmanın kaçınılmaz olduğu bu dönemde hareketli yaşamın da karbon ayak izini düşürmek konusunda insanların seçenekleri arasında yer almasını sağlamak,
  • Hareketsiz bir yaşamın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve sağlık sistemine getireceği yönetilemez risk ve maliyetler ile çevresel etki ve maliyetleri azaltmak.

Projemizin nihai hedefi ise öncelikle toplumsal farkındalığımızı artırmak, bireyleri daha çok hareket etmeye ve böylece hem bireysel karbon ayak izlerini azaltmaya hem de daha sağlıklı yaşamaya teşvik etmek.
Bakış açımızı değiştirerek ve konfor alanımızdan çıkarak günlük hayatımıza daha çok hareket katabiliriz.
Yaşam tarzında ve tüketim alışkanlıklarında yapacağın küçük değişikliklerle sen de bu hareketin bir parçası olabilirsin!

Neler Yapabiliriz?

  • Ulaşımda kısa mesafeler için yürüyerek ya da bisiklete binerek karbon ayak izimizi %50 (6.2 ton) kadar azaltabiliriz. Günde 1 km’lik mesafeyi araç kullanmak yerine yürüdüğümüzde bu değişiklik yılda buzdolabımızın 76 günlük çalışmasına denk gelir.
  •  5 km’nin altındaki mesafeler için bisikleti tercih edebiliriz. Düzenli bisiklet kullanımı yetişkinlerde ölüme neden olan hastalıkların riskini %28 düşürür. Ayrıca %20 daha fazla
    bisiklet kullanımı ve yürüyüş yılda 3 milyon daha az karbon salınımı sağlar. Bu da her yıl 120 yetişkin ağacın yok olmasını engeller.
  • Çamaşırlarımızı kurutma makinesinde kurutmak daha konforlu ancak uygun koşullarda asarak kurutma yaptığımızda hem hareket etmiş oluyoruz hem de elektrik yerine güneşten
    faydalanabiliyoruz. Bu değişiklik yılda 6 fidan dikmeye eş değer. Ayrıca yine yılda 3.187 defa laptop şarj etmeye, 2.496 saat TV izlemeye denk enerji kullanımını azaltıyoruz.
  • Bir yıl boyunca her gün özel aracımızı kullanmak yerine 10 bin adım atarsak, tasarruf ettiğimiz karbon salınımı yaklaşık 27 ağacın temizleyebildiği miktara eşit oluyor. Ayrıca yürüyüş
    hızımıza bağlı olarak günde en az 300-400 kalori yakarız.
  • Öğle yemeklerimize yürüyerek gidebilir ve bu yerleri zaman zaman değiştirebiliriz. Açık havada 5 dk yürümek, ruhsal modumuzu %30’a kadar iyileştirir. Yemek sonrası 15 dk
    yürürsek kan şekeri seviyemiz düşer.
  • Ofis toplantılarını yürüyerek yaparsak, oturarak yapanlara göre yaratıcılığımız %5.25 oranında artar.
  •  Daha az asansör daha çok merdiven kullanabiliriz. Bir asansörün günde ortalama olarak kişi başına ürettiği karbondioksit miktarı 0.3-0.6 kg’dır. Bu nedenle bir diğer önerimiz de
    asansörleri aşağı inmek yerine sadece yukarı çıkmak için kullanmaktır. Hatta aşağı katlarda oturuyorsak hem iniş hem de çıkış için merdivenleri kullanabiliriz. Her gün bir asansör
    yolculuğunu merdivenler ile değiştirirsek yılda yaklaşık 8 ağacın temizleyebildiği kadar karbon salınımı tasarrufu sağlamış oluyoruz.
  • Ofis içerisinde çalışma arkadaşınızı telefonla aramak yerine yanına gidin. Oturmak yerine yürüyerek geçireceğin 12 dakika seni daha neşeli ve canlı yapar, dikkatini ve öz güvenini
    güçlendirir.
  •  İşe arabanızla gidip geliyorsanız uzağa park edin, yolculuğunuza yürüyüş katın. Atacağınız her bir adımda 0,1760 gr daha az karbondioksit demek.
  • Mutfak/ev alışverişlerinizi bisikletle yapın hem kolaylık sağlayın hem hareket edin. Daha çok bisiklete binerek veya yürüyerek karbon ayak izimizi %50 azaltabiliriz.
  • Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın. Bu değişiklik yılda 20 akvaryumu, 6.424 fincan kahveyi, 8 defa küveti doldurmaya denktir.

Detaylı Bilgi için: